4/10/10

Τα χειρόγραφα και τα μάρμαρα: πορείες αντίστροφες!

Κατά τη γνώμη μου,
οι πολιτικές πρακτικές που αφορούν καίρια πολιτιστικά ζητήματα όπως τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα, ή την ανεμπόδιστη πρόσβαση σε αρχαία χειρόγραφα, είναι από την πλευρά των Βρετανών αποδοτικές ενώ από την πλευρά των Ελλήνων αδιέξοδες.

Όσο και αν προβάλλουμε -ως Ελληνικό κράτος- επικοινωνιακά, το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, -στο οποίο προχθές συγκατατέθηκε και ο υψηλός Κινέζος επισκέπτης μας- φαίνεται για άλλη μια φορά πως το ζήτημα είναι αμιγώς οικονομικό ' οι Βρετανοί δεν θα επιστρέψουν τα μάρμαρα γιατί απλούστατα θα χάσουν πολύ μεγάλα έσοδα από τους πάμπολλους επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου. Αντίθετα, είναι εντελώς ανέξοδη η προσφορά σε ηλεκτρονική-άυλη μορφή στο διαδίκτυο, των αρχαίων χειρογράφων ενώ η κατοχή των "πρωτοτύπων" χειρογράφων παραμένει σε αυτούς.

Παράλληλα, το Βρετανικό κράτος προβάλλει πάλι την εικόνα χώρας που σέβεται την πολιτιστική παράδοση αναπτυγμένων χωρών, όπως η Αρχαία Ελλάδα και με τον τρόπο αυτό αποφεύγει τις όποιες επικοινωνιακές "ενοχλήσεις" των σύγχρονων Ελλήνων. "Ουκ αν λάβουμε", λοιπόν, "παρά του μη επιθυμούντος δούναι".

Στο διαδίκτυο βρίσκονται πλέον το ένα τέταρτο των αρχαίων ελληνικών χειρογράφων που έχει στην κατοχή της η Βρετανική Βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο του προγράμματος ψηφιοποίησης αρχαίων συγγραμμάτων. Τα χειρόγραφα που διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή αντιστοιχούν σε περισσότερους από 280 τόμους.
Τα ελληνικά συγγράμματα διατίθενται δωρεάν στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.bl.uk/manuscripts και θεωρούνται τμήμα μιας από τις πιο σημαντικές συλλογές αρχαίων χειρογράφων εκτός Ελλάδας για τη μελέτη των 2.000 χρόνων ελληνικού πολιτισμού, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η βιβλιοθήκη.
Η Βρετανική Βιβλιοθήκη έχει στη διάθεσή της περισσότερα από 1.000 χειρόγραφα, 3.000 πάπυρους και μια πλούσια συλλογή ελληνικών ζωγραφικών έργων της πρώιμης περιόδου.
Τα χειρόγραφα θεωρείται ότι αποτελούν μια ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών για όσους μελετούν λογοτεχνία, ιστορία, επιστήμες, θεολογία, φιλοσοφία και την τέχνη της Ανατολικής Μεσογείου της κλασικής και βυζαντινής περιόδου.
«Αυτό ακριβώς είναι που περιμένουμε από τις νέες τεχνολογίες αλλά σπάνια παίρνουμε», σχολιάζει η Μαίρη Μπερντ, καθηγήτρια κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. «Ανοίγεται μια τεράστια πηγή πληροφοριών σε όλους –από τον εξειδικευμένο επαγγελματία έως αυτόν που είναι απλώς περίεργος– από όλο τον κόσμο, δωρεάν», επισημαίνει.
Στα ψηφιοποιημένα αρχαία συγγράμματα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και ένα βιβλίο σημειώσεων του Λεονάρντο Ντα Βίντσι από τον 16ο αιώνα, καθώς και ο Σιναϊτικός Κώδικας του 4ου αιώνα, ο οποίος περιλαμβάνει και το πιο παλαιό διασωθέν πλήρες αντίγραφο της Καινής Διαθήκης.

http://www.naftemporiki.gr via Reuters

Το άρθρο αναδημοσιεύεται αυτούσιο από τη διεύθυνση:
http://kala-nea.gr/?p=8590#ixzz11QQHYpxw

4 Οκτωβρίου 2010
Γιώργος Δημητρίου Χ.